Beleef de Veluwse Natuur

Dit is de echte natuur. Dit unieke park bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Het hele jaar door verandert het park met de seizoenen mee. Daardoor is er altijd wel iets nieuws te ontdekken. De schitterende omgeving van het Veluwse gebied is uitermate geschikt voor ruiters, wandelaars en fietsliefhebbers. Er zijn mooie routes te volgen die u leiden naar prachtige plekken: gezellige dorpjes en uitgestrekte bossen. Wij kunnen u de wandelroute door de Leuvenumse bossen van harte aanraden.

Naast natuur vindt u er ook het Jachthuis Sint Hubertus, het Bezoekerscentrum Museonder, het Kröller-Müller-museum en een beeldentuin.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

De Leuvenumse bossen bestaat uit vier aaneengesloten gebieden met elk een eigen karakter. Een totale oppervlakte van 2200 hectare wordt gedomineerd door grove dennenbossen op voormalig stuifzand. Het is een gevarieerd bos doorsneden door een laaglandbeek met o.a. heide, korstmossen, dennenbomen en loofbomen. Een grote variatie aan wild is hier te bewonderen, zoals reeën, edelherten en wilde zwijnen.

Hulshorsterzand

Het Hulshorsterzand is één van de weinige grote aangesloten stuifzandgebieden in Nederland en maakt deel uit van natuurgebied de Leuvenumse bossen. Het gebied behoort tot het bezit van de natuurmonumenten. Zeldzame planten en dieren zijn hier te vinden o.a. de kleine hagedis, duinpierper, nachtzwaluw en de mierenleeuw. De dag en nachttemperatuur kan hier soms wel 40 graden verschillen. Laat u verrassen en bewonder deze ‘woestijn’ op de Veluwe.

Natuur op Camping de Vuurkuil

’s Ochtends vroeg een kakelvers eitje? Vers voor u gelegd door onze kippen.
In ons dierenverblijf hebben we verschillende soorten ras- en legkippen. Iedere ochtend worden de dieren gevoerd en dit is een belevenis om mee te maken! Nog voor het hek opengaat komen de kippen en
goudfazanten u met een sprintje begroeten. De tamme duiven cirkelen om u heen en de geitjes beuken iedereen aan de kant om maar als eersten bij u te zijn. Het is een waar schouwspel.

Imkerij op de vuurkuil

Zoals u ziet op de foto’s is er een imkerij hier op de Vuurkuil. C. Wajer senior is met dit virus besmet. De verschillende potjes honing komen dan ook van de bijen, of anders van collega’s. U ziet hem op de foto’s in het imkerpak tijdens kastinspectie en het nakijken van ramen op voldoende broed. Dat zijn de ongeboren bijtjes. In de zomer kan een volk (bijenkast) uit wel 50.000 bijen bestaan. Deze bijen maken met elkaar de honing. Voordat het zover is en u deze honing koopt moet er echter heel wat werk verzet worden.

De bijen kunt u bezichtigen als u dat leuk vindt. Vraag maar even aan Cor Senior en hij leidt u graag rond en vertelt u dan meer over deze zeldzame hobby. Want er spelen zich allerlei fasen af in een volk en er gebeuren ontzettend veel dingen die wij van de buitenkant niet kunnen zien. Van eitje tot larve, van larve tot bij ,van voedsterbij tot bewakingsbij , en van bewakingsbij tot haalbij. Dit speelt zich allemaal af in de 6 weken die een zomerbij maar leeft.

De winterbijen leven vaak veel langer, grofweg gezegd van augustus tot maart. Ja u leest het goed. Er zijn zomerbijen en winterbijen in een volk. Zijn er ook mannetjes? Dit zult u zich misschien afvragen, want al de bijen die onze heerlijke honing maken zijn vrouwtjes. Het antwoord is ja, en deze noemen we darren. In augustus begint de darrenslacht , dan worden alle mannen uit de woning gezet want daar is in de winter geen voedsel en plaats voor. (toch apart nietwaar)

Al die duizenden bijen worden geboren omdat er in elk volk 1 koningin is die al die eitjes legt. Elke drie jaar wordt deze door de imker vervangen door een jonge moer (zo worden de koninginnen ook wel genoemd). Dit om de volken sterk te houden. Bij de bijen op de Vuurkuil is dit noodzakelijk omdat er gewerkt wordt met het ras Buckfast bijen.

De verschillende soorten honing die op de Vuurkuil worden verkregen zijn:

1: Voorjaarshoning
2: Zomerhoning (ook wel bloemen honing genoemd).
3: Acaciahoning (dit zijn de reusachtige bomen die achter de boerderij bij de horeca staan) en ook in de bossen rondom.
4: Kastanje honing. Dit is een zeer donker honing met een eigen specifieke smaak (past op de pannenkoek). Het is nectar van de tamme kastanje waar deze honing uit komt.

Dus mocht u eens iemand zien lopen in een wit pak en een groot stuk gaas als gezichtsbedekking schrik dan niet, het is de imker. Het bijenseizoen begint zo rond januari en stopt eind oktober.

Bent u nu nieuwsgierig, dan maak ik u graag wegwijs in deze bijen hobby.