Staverden is met ongeveer 50 inwoners in 2012 officieel uitgeroepen tot kleinste stad van de Benelux. In 1298 is aan Staverden stadrechten verleend door graaf Reinoud I van Gelre. Door deze verleende stadsrechten heeft Staverden recht op deze titel. Maar heeft zo’n kleine stad ook wat te bieden?

Kasteel Staverden zijkant

Het landgoed

Het prachtige kasteel valt direct op als u Staverden binnen komt. Dat is ook niet moeilijk want zodra u er langs bent gekomen, bent u Staverden al weer uit.

Witte pauwen

Rondom het kasteel kunt u wandelen door de karakteristieke tuinen met de kenmerkende witte pauwen. Op dit moment zijn er een kleine 30 witte pauwen te bewonderen in de pauwenkooi, nabij het kasteel.

Legende van ‘De zwarte vrouw’

In het park van het kasteel ligt een gedenksteen op een klein eilandje in de Molenbeek. Op de steen staat geschreven ‘Leonora 1353’. De steen is een herdenking aan Leonora van Barchem. Zij is volgens legende in de 14e eeuw overleden aan liefdesverdriet. Volgens de plaatselijke bevolking dwaalt ‘de zwarte vrouw’, zoals zij genoemd wordt, geregeld rond op het landgoed.

Fietsen op de Veluwe

Wandelen en fietsen

Staverden heeft meer te bieden dan het bekende kasteel en haar tuinen. Staverden heeft een grote afwisseling in naald-, loofhout, houtwallen, beekjes en schitterende bloemrijke velden die goed bereikbaar zijn op de fiets. Perfect te combineren met een wandeling door de kasteeltuinen.

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van Staverden is te vinden achter boerderij De Molen. Hier is informatie te verkrijgen over de omgeving en het Kasteel van Staverden. Ook zijn er diverse streekproducten te koop in de landschapswinkel, welke volledig onderhouden wordt door vrijwilligers.