Kröller-Müller Museum

Als u houdt van abstracte kunst en schilderwerken, dan is het Krüller-Möller Museum wat voor u. In totaal meer dan 90 schilderijen met topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Pablo Picasso en circa 40 werken van Vincent van Gogh. In de museumtuin zijn 160 sculpturen te bewonderen van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe.  

Het museum

De aardappeleters

Vincent van Gogh - De aardappeleters

Krüller Möller schilderijen

Meer dan 90 schilderijen te bewonderen

Het Krüller-Müller Museum heeft de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld! In totaal zijn er bijna 90 schilderijen en 180 tekeningen van hem te bewonderen. Er is een speciale Van Gogh galerij met een opstelling van circa 40 van zijn werken.

Naast Van Gogh zijn er ook werken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. De collectie van Krüller-Müller bestaat uit ongeveer 20.000 werken.

Beeldentuin

Rocky Lumps

Rocky Lumps (2005 - 2006)

Drijvende Eend - Marta Pan

Drijvende eend - Marta Pan

De beeldentuin van het Kröller-Müller Museum bestaat uit 25 hectare met meer dan 160 sculpturen aan moderne beeldhouwkunst. Dit is één van de grootste beeldentuin in heel Europa! De beeldentuin is het hele jaar open en de sfeer wordt aangepast aan de seizoenen.

Audiotour

Audiotour

Audiotour met de Podcatcher of uw eigen telefoon

Het is mogelijk om gesproken achtergrondinformatie te krijgen bij 25 topstukken uit de collectie. Dit wordt gedaan door een apparaatje genaamd “De Podcatcher” en is zeer makkelijk te bedienen. Bij de 25 kunstwerken is een speciaal informatiekaartje, richt de Podcatcher hierop en de informatie krijgt u te horen.

Prijs: € 2,50
Talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Mandarijn
Verkrijgbaar bij de ontvangstbalie

Smartphone app

Gebruikt u liever uw eigen telefoon? Dat kan met de Podcatcher App voor iOS en Android. Doormiddel van een selectielijst kunt u de informatie afspelen. De app is geschikt voor doven en slechthorenden. U moet dan uiteraard wel zelf een koptelefoon meenemen.

Download de Apple App
Download de Android App

Staverden – De kleinste stad van de Benelux

Staverden is met ongeveer 50 inwoners in 2012 officieel uitgeroepen tot kleinste stad van de Benelux. In 1298 is aan Staverden stadrechten verleend door graaf Reinoud I van Gelre. Door deze verleende stadsrechten heeft Staverden recht op deze titel. Maar heeft zo’n kleine stad ook wat te bieden?

Kasteel Staverden zijkant

Zijaanzicht met gracht

Koetshuis Kasteel Staverden

Koetshuis

Landgoed Staverden – Witte Pauwenburcht

Rondom het kasteel kunt u wandelen door de karakteristieke tuinen met de kenmerkende witte pauwen.

In 1323 werd Renald II tot ridder geslagen en gebruikte veren van witte pauwen om zijn helm mee te versieren. Rond 1400 was de hof van Staverden in leen uitgegeven aan de Gelderse hertogen met de verplichting dat de leenmannen witte pauwen moesten houden. Dit werd gedaan ‘om daarmede te stofferen den helm des hertogen’. Hertogen hebben hierna zelfs eeuwenlang het teken van pauwveren gedragen.

Op dit moment zijn er een kleine 30 witte pauwen te bewonderen in de pauwenkooi, nabij het kasteel.

Landgoed Staverden

Landgoed kasteel Staverden

Witte pauw op landgoed Staverden

Witte rondlopende pauwen

Legende van 'De zwarte vrouw'

In het park van het kasteel ligt een gedenksteen op een klein eilandje in de Molenbeek. Op de steen staat geschreven ‘Leonora 1353’. De steen is een herdenking aan Leonora van Barchem. Zij is volgens legende in de 14e eeuw overleden aan liefdesverdriet. Volgens de plaatselijke bevolking dwaalt ‘de zwarte vrouw’, zoals zij genoemd wordt, geregeld rond op het landgoed.

Gedenksteen Leonora van Barchem

Gedenksteen Leonora van Barchem

Wandelen en fietsen rondom kasteel Staverden

Staverden heeft meer te bieden dan het bekende kasteel en haar tuinen. Staverden heeft een grote afwisseling in naald-, loofhout, houtwallen, beekjes en schitterende bloemrijke velden die goed bereikbaar zijn op de fiets. Perfect te combineren met een wandeling door de kasteeltuinen.

Vanaf de grote parkeerplaats (P2 Uddelermeerweg) zijn drie verschillende fiets- en wandelroutes te vinden. U kunt kiezen uit een route langs boerderijen of meer door de bossen.

U kunt wat eten of drinken verkrijgen bij de Brasserie op het landgoed.

Download de wandelroutes van het Geldersch Landschap op landgoed Staverden.

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van Staverden is te vinden achter boerderij De Molen. Hier is informatie te verkrijgen over de omgeving en het Kasteel van Staverden. Ook zijn er diverse streekproducten te koop in de landschapswinkel, welke volledig onderhouden wordt door vrijwilligers.

Voor kinderen is er in de weekenden een springkussen en kunnen zij zich vermaken met een interactief computerprogramma en houten melkkoe.